Uluslararası İKÇÜ Sanat Festivali Başladı

“International IKCU Art Festival”, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin ev sahipliğinde başladı.

Bu yıl ilki yapılan sanat festivali, COVID-19 pandemisi kuralları çerçevesinde düzenlenen bir sergi ile başladı. Etkinliklerin bir kısmı yüz yüze gerçekleştirilirken bir kısmı da aynı anda çevrimiçi olarak düzenleniyor. İKÇÜ Uluslararası Sanat Festivali'nde (İKÇÜArtFest), teknoloji sanat ve tasarım çalışmaları alanlarında üretilen çeşitli sanat uygulamaları da sanatseverlerle buluşuyor.

İKÇÜ Sanat Galerisinde seçme eserlerin sergilendiği, Dekan Prof. Dr. Fikri Salman’ın ev sahipliğinde düzenlenen festivalin açılış kokteyline; Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, Çiğli Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, Çiğli İlçe Milli Eğitim Müdürü Mesut Uğurlu, Çiğli İlçe Emniyet Müdürü Tuncer Eroktay, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe, Dekanlar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Geleneğimizde Sanatın ve Sanatçının Ayrı Bir Değeri Var

50 ülkeden 242 sanatçının 420 eserle katıldığı IKCUArtFest’in açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Saffet Köse, geleneğimizde sanatın ve sanatçının ayrı bir değerinin olduğunu ama aynı değerin eserleri korumada sergilenmediğini kaydetti. Rektör Prof. Dr. Köse, “Kültürel olarak pek çok değeri taşıyan çok sayıda somut ürünümüzün zaman içerisinde farklı şekillerde nasıl tahrip edildiğini gördüğümüzde insanımıza sanat bilincini aktarmak noktasında ne kadar yetersiz olduğumuz sonucu ortaya çıkıyor. Eğitim anlayışı olmadan polisiye önlemlerle eserlerinizi koruyamazsınız. Bunun için ikna gerekir, farkındalık gerekir ve tüm bunların temelinde eğitim yer alır” dedi.

Sanat Eğitimi Ülkenin Gelecek Hedeflerine Katkı Sunar

Sanat eğitimi konusunda akademiye önemli görevlerin düştüğünü aktaran Prof. Dr. Köse, “Akademi sanat alanında bilinç oluşturması gereken esas aktördür. Bu bilinci aktarmakta bizlerin de daha fazla çaba göstermesi gerekir. Gelişmenin ve ülkenin gelecek hedeflerine katkı vermenin sanat eğitimi ile yakın ilişkisi vardır. Çocuklarda üreticiliği ve üretmekten alınan hazzı ilk olarak sanat alanında yerleştirmeye dönük bir yaklaşıma ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Gençlerin bu alana daha fazla ilgi göstermeleri için marifetin de taltif edilmesine ihtiyaç olduğunun altını çizmek isterim. Resim alanında üretilenin değerini ise bu türden sergiler ortaya çıkarıyor. Bu kapsamda böylesi etkinliklerinin önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. Sergimizin hayırlı olmasını temenni ediyor, emeği geçen arkadaşlarımı yürekten kutluyorum” diye konuştu.

Sergi Altı Farklı Temada Yapılıyor

İKÇÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikri Salman ise bu yıl ilkiyle başlanan İKÇÜ Sanat Festivali’nin gelenekselleştirilerek her yıl farklı temalarla daha geniş kitlelerle buluşturulacağını söyledi.

Dekan Prof. Dr. Salman, “Özel Tematik Sergi: Paradox”, “Karikatür Sergisi: Sürdürülebilir Çevre”, “Gelenekselden Çağdaşa: Tipografi Sergisi”, “Küçük Eserler Sergisi”, “Özel Renk Sergisi: Turkuaz”, “Nanoart Sergisi 3D Anaglif Poster Sergisi: Artırılmış (hiper) Gerçeklik Sergisi” gibi altı farklı temadaki sanat eserlerinin yanı sıra İKÇÜ Animasyon Film Günleri gibi birçok sanatsal içeriği buluşturan festivale, online olarak da ulaşılabileceğini söyledi.

Amacımız İKÇÜ’yü Uluslararası Sanat Alanlarında da Duyurmak ve Marka Yapmaktır…

Prof. Dr. Salman, “Tüm içerikler daha sonrasında kurumsal YouTube Hesabımıza da yüklenecektir. ‘Yeşilçam Film Müzikleri’ temalı konserimizin dışında moda tasarımı, endüstriyel tasarım, otomobil tasarımı alanlarında çevrim içi konferanslar şeklinde olacak. Etkinliğin üçüncü gününde moda tasarımına yönelik workshop performansı sergilenecektir. Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Bölümü öğretim üyelerince ud konseri ile etkinliklerimiz tamamlanacaktır. Amacımız pandemi sonrasında Uluslararası İKCUArtFest’i kampüs etkinlikleri şekliyle devam ettirmek ve İKÇÜ’nün adını uluslararası sanat çevrelerinde bilinir hale getirmektir. Fen, sağlık, sosyal bilimler için makale ya da kitap yazmak ne kadar önemliyse; bizim alanımızda da sanatsal eserler üretmek, sergiler açmak, konserler vermek o kadar önemlidir” diye konuştu.

50 ülkeden 242 sanatçı 420 eserle katılarak güncel teknolojileri sanat ve tasarımla buluşturmayı amaçlayan İKÇÜArtFest, iki hafta süreyle atölye çalışmaları, film gösterimleri ve panellerle, sanatseverlere çevrim içi olarak ulaştırılacak.

İlgili Resimler

Menüyü Kapat